Diabetes mellitus (suikerziekte) bij honden
Net als mensen krijgen huisdieren tegenwoordig steeds vaker de diagnose “diabetes melitus” oftewel suikerziekte. In tegenstelling tot mensen en katten, gaat bij honden meestal om diabetes type 1.
Bij dit type diabetes maakt de hond zelf geen insuline meer aan omdat het immuunsysteem de cellen die insuline aanmaken per abuis vernietigen. Het hormoon insuline is bedoeld om het suikergehalte in het bloed te regelen.
Als de hond geen insuline kan aanmaken, omdat de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie ervan verdwenen zijn, wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog.
Inhoudsopgave
Wat is diabetes of suikerziekte bij een hond?
Als een huisdier, of een mens, diabetes mellitus of suikerziekte heeft is de hoeveelheid suiker in het bloed hoger dan die zou moeten zijn. Men spreekt dan van een te hoog glucosegehalte.
Glucose is de medische term voor suiker en wordt in dit verband ook wel “bloedsuiker” genoemd. Diabetes kan net als bij mensen ook bij honden leiden tot diverse problemen. Die kunnen, als het niet behandeld wordt, dodelijk zijn.
Glucose in het bloed is afkomstig uit koolhydraten en wordt als het goed is via het bloed naar de cellen in het lichaam vervoerd. Die worden met de glucose van energie voorzien.
Om de glucose op de juiste plek te krijgen, namelijk in de lichaamscellen, is het hormoon insuline nodig. Ingeval van diabetes maakt de alvleesklier (pancreas) te weinig of geen insuline meer aan of het lichaam reageert niet adequaat op de insuline.
Te weinig insuline betekent dat de glucose niet in de lichaamscellen terechtkomt, maar in de bloedbaan blijft circuleren. Tegelijkertijd zijn de lichaamscellen verstoken van de brandstof, die zij nodig hebben om allerlei lichaamsfuncties uit te voeren.
Diabetes type 1 en type 2
Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan type 1 en type 2 het meest voorkomen.
Bij honden is diabetes type 1 de meest voorkomende vorm. Bij dit type diabetes worden de cellen in de alvleesklier, die verantwoordelijk zijn voor de productie van onder andere het hormoon insuline, vernietigd.
- Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het eigen afweersysteem deze cellen vernietigt. Naarmate de zogeheten “Eilandjes van Langerhans” worden beschadigd en zelfs verdwijnen, wordt er weinig of geen insuline meer gemaakt. Dat betekent dat de glucose uit de voeding niet in de lichaamscellen kan worden opgenomen, maar in het bloed aanwezig blijft.
- Ingeval van diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Er is wel insuline, maar doordat de lichaamscellen er niet goed op reageren, kunnen zij de glucose niet opnemen. Door deze verstoorde suikerstofwisseling maken de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier op den duur ook minder insuline aan. Uiteindelijk is er ook hierbij te weinig insuline om alle glucose in het bloed te kunnen verwerken, met het gevolg dat de glucosespiegel van het bloed stijgt.
Terwijl diabetes type 2 bij mensen en katten het meest voorkomt, kunnen ook honden dit type diabetes ontwikkelen. Vooral honden die te weinig bewegen en/of te dik zijn lopen risico op diabetes type 2.
Suikerziekte bij honden signaleren: 4 symptomen
Hoe kun je diabetes bij je hond herkennen?
- Test het thuis. Je kunt diabetes bij je hond of kat eenvoudig thuis testen met de Petnostics Diabetes Test Strips. Een betrouwbaar systeem waarmee je met behulp van een urine opvang stick, een app op je mobiel en een teststrip snel kunt detecteren of je hond diabetes heeft. Petnostics kun je bestellen op bol.com of tophond.nl
- Veel plassen en veel drinken. Als het bloed teveel glucose bevat, probeert het lichaam er via de nieren vanaf te komen. Het gevolg is dat de hond meer gaat plassen. Daarmee raakt hij behalve de suiker veel vocht kwijt, dat weer moet worden aangevuld door veel te drinken.
- Veel eten en toch gewicht verliezen. Glucose hebben wij, en ook je hond, nodig als brandstof voor onze lichaamscellen. Aangezien die door een tekort aan insuline of insuline-ongevoeligheid niet in de cellen terechtkomt, ontstaat er een brandstoftekort. Hierdoor gaat je hond meer eten, maar verliest toch gewicht omdat de brandstof niet op de juiste plek komt, maar daarentegen met de urine wordt uitgescheiden.
- Vermoeidheid, lusteloosheid. Het brandstof- of energietekort in de lichaamscellen, leidt er ook toe dat je hond geen energie heeft om goed te bewegen, lang te wandelen of te spelen.
- Ketonische ademgeur. Ketonen worden gevormd doordat de lichaamscellen een energietekort hebben en het lichaam vetten gaat afbreken om aan brandstof te komen. Mensen die willen afvallen zoeken deze toestand wel bewust op door middel van een koolhydraatarm dieet. Bij diabetespatiënten wijst het echter op een ongewenste verstoring in de suikerstofwisseling. Als er teveel ketonen in het bloed zitten, krijgt de adem een typische geur, die lijkt op aceton. Zo ook bij honden en katten met diabetes.
Hoe stelt de dierenarts de diagnose diabetes?
Bovengenoemde symptomen wijzen op diabetes, maar kunnen soms ook bij andere ziekten voorkomen. Als je hond deze symptomen vertoont, wordt als eerste het glucosegehalte van zijn of haar bloed gemeten. Als dit bij herhaling te hoog is en ook de urine glucose of ketonen bevat, wordt de definitieve diagnose diabetes of suikerziekte gesteld.
Daarna kan de behandeling beginnen, waarover je hier meer kunt lezen.
Gevolgen bij onbehandelde diabetes
De bovenstaande processen kunnen op den duur een enorme schade aanrichten in het lichaam van je hond. Als diabetes niet wordt behandeld leidt het, naast bovenstaande symptomen tot slecht genezende wonden, ontstekingen, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.
In een later stadium van diabetes zal de hond daarnaast ook vaak gaan braken en daarna gaan lijden aan de oogziekte Cataract of “grijze staar”.
Hierbij vertroebelt de ooglens, wat het gezichtsvermogen aantast. In ernstige gevallen kan de lens helemaal ondoorzichtig worden, waardoor je hond blind wordt. Uiteraard zul je dit alles willen voorkomen.
Test daarom je hond tijdig op suikerziekte, wat je thuis kunt doen met Petnostics en natuurlijk bij de dierenarts.
Lees hier wat je kunt doen als je vermoedt dat je hond diabetes heeft of begint te ontwikkelen.
In het volgende artikel gaan we nader in op de oorzaken van diabetes bij honden.